logo AndersVeranderen  
     
 
Frisse inspiratie
Nieuwsbrief Mei 2017
 
     
 
Marjan Timmer Lieve lezer,

in deze nieuwsbrief:
  • drie korte verhalen
  • een nieuwe serie van drie dialoogsessies
  • actuele portfolio van AndersVeranderen
  • contactgegevens voor een kennismaking
Als meervoudige uitnodiging tot nadenken over de vraag:

Hoe fris te zijn en te blijven in leven en werk?

Een collega zei me ooit, het antwoord op hoe is ja. Dat begreep ik niet en indertijd vond ik dat een veel te stellig en tegelijkertijd ook veel te vaag antwoord in mijn eigen behoefte aan richtingwijzers en duidelijkheid.

Nu, zoveel jaren later, bevat ik dat er geen recept bestaat voor HET antwoord op een hoe-vraag. Wel durf ik te beweren dat een poging tot antwoord gebaat is met een welwillende en onderzoekende houding. En dat dit een ja inhoudt, in de zin van een ja tegen het leven. Met alles wat daarbij komt kijken, kan ik in mijn eigen woorden samenvatten, de ja is inclusief angsten (h)erkennen, doorgaan op het pad van de liefde.

In de kern nodigt leven en werk van de mens tot actief onderzoek. Dat onderzoek is sterk relationeel, sociaal maatschappelijk en in historische context bepaald en als het goed is, aan verandering onderhevig. In een wereld die vluchtig, ambivalent is, onzeker en complex zijn menselijke verhalen getuigenissen van moed tot leven en werken.

Ja, ik hou van mensen en ik hou van verhalen.

Een menselijk verhaal warmt het hart, scherpt de geest en verzacht het gemoed. De bereidheid en behoefte van mensen om hun eigen verhaal te delen met de wereld, in woorden en in stille taal van (ver)beelden en gebaren, inspireert mij in mijn werk en nodigt tot variëren in perspectief.

Met hoop op vele goede jaren!

Veel leesplezier,
Marjan Timmer
AndersVeranderen

NB. meer denkend schrijven binnenkort op www.livingessay.nl
 
     
 
Het persoonlijke is publiek
 
     
 
een jihad van liefdeEen jihad van liefde
Allereerst een pareltje van de Vlaamse historicus, schrijver en journalist David Van Reybrouck, over Jihad en liefde. De schrijver fragmenteert in flarden van proza en poëzie een prille weduwnaar in zijn smart over het gemis van zijn echtgenote, die vorig jaar omkwam bij de aanslag in Brussel. Hij heeft geen antwoord op waarom, eerder heeft hij vragen. De lezer beleeft hoe deze man uit zijn islamitische geloof put en zijn jihad in dienst van de liefde stelt, aldus de betekenis geeft van strijd tegen innerlijke ondeugden en eigen kwaad.

medewetenMedeweten
Ten tweede een interview, waarin de dichter Antje Krog vertelt hoe ze als blanke Zuid-Afrikaanse, dagelijks worstelt met het verschil tussen wit en zwart. Pijnlijk bewust is ze van haar huidskleur als ze een ‘witte koffie’ bestelt bij een zwarte serveerster. Ze inspireert met heldere ogen achter haar ronde bril, met de intens subtiele kracht van taal, die het haar mogelijk maakt om een ‘koffie verkeerd’ te bestellen. Eerder dacht ze, geef mij maar een pil, dan verander ik daarmee in een zwarte. Daar is ze van teruggekomen, ze ziet er geen heil in zich te identificeren op deze wijze met mensen waarmee ze sympathiseert en verwantschap voelt. En ze ziet ook dat het niet per definitie zou leiden tot het opheffen van het apartheidsprobleem, dat het waarschijnlijk leidt tot omgekeerde apartheidsproblemen; als zij een pil mag om zwart te worden, dan kunnen mensen die zwart zijn ook een pil nemen om wit te worden. Ze heeft geen antwoord. Wel kiest ze oprecht dat ze liever onder een slechte zwarte leider in Afrika leeft dan onder het regime van een slechte witte leider in Amerika.

a united kingdomA United Kingdom
Tot slot Oyelowo, een Afrikaanse zwarte filmmaker. Bij de opening van een internationaal filmfestival waar zijn ‘A United Kingdom’ in première gaat, maakt hij helder dat hij het liefst verhalen vertelt. Gewoon, verhalen vertellen, omdat hij gelooft in de kracht van film. Films zetten aan het denken en houden een spiegel voor. Er zijn andere zwarte filmmakers die prachtige films maken over maatschappelijk thema’s – slavernij en meesterschap (12 years a slave), leven als zwarte homo in de achterstandswijken in Miami (Moonlight) – vanuit het perspectief van het waargebeurde verhaal. De regisseurs realiseren zich dat hun films bijzonder zijn. En liever zouden ze willen dat ze zich niet meer hoeven te vermoeien met praten over diversiteit en geen politiek hoeven te bedrijven om hun films gefinancierd te krijgen, dat hun films voor zichzelf spreken. Omdat het zover nog niet is, praten ze toch.
 
     
 
Programma open inschrijving:
Zaterdagdialogen in 2017
 
     
 
Vertragen, dialoog en kritisch nadenken – samen, in stilte en solitude - zijn wenselijke bestanddelen om fris te blijven en verandering te verwelkomen. Daarom organiseert AndersVeranderen een nieuwe serie van drie bijeenkomsten op zaterdag, een vrijplaats met ruimte voor reflectie en dialoog.

Per keer staat een actueel en universeel leiderschapsthema centraal. Een gastspreker leidt de themasessie in op interactieve manier. De inbreng nodigt tot reflectie ter verfrissing en prikkeling van gedachten, eigen keuzes en tot uitwisseling van ervaringen en verhalen.

De ochtenden zijn inclusief lunch met gelegenheid tot informeel netwerken. De bijeenkomsten vinden plaats op Het Hoogeland, Museumlaan 2, te Utrecht.

Programma:

Bijeenkomst 1: Diversiteit in leiderschap
Datum: 24 juni van 10.00-13.00
Gastspreker: Marjan Timmer

Bijeenkomst 2: Stilte in leiderschap
Datum: 16 september van 10.00-13.00
Gastspreker: Michiel de Ronde

Bijeenkomst 3: Liefde in leiderschap
Datum: 18 november van 10.00-13.00
Gastspreker: Paul Moyaert, Hoogleraar aan de Universiteit van Leuven.

Het is mogelijk om voor de hele serie in te tekenen of voor losse bijeenkomsten. De serie van drie bijeenkomsten is 750 euro excl. Btw. Per losse sessie is het 295 euro excl. Btw.
Aanmelden kan vanaf nu via een mail naar noor.michels@andersveranderen.nl. Er volgt binnenkort een uitnodiging met meer informatie over de inhoud van de bijeenkomsten.
 
     
 
Recente opdrachtenportfolio
 
     
 
  • Coach de Coach Programma voor professionals in de zorg.
  • Reflectieve interactieve tweedaagse voor directie en management in de vastgoedsector.
  • Gespreksbegeleiding voor management en directie in de bouw.
  • Teambegeleiding voor directiesecretariaat
  • Individuele leiderschapsbegeleiding en executive coaching
We werken sector breed met professionals, management en bestuurders, met focus op de praktijk van relationeel leren en reflecteren.
 
     
 
Dank aan trouwe opdrachtgevers en welkom aan nieuwe opdrachtgevers:
ABN Amro, ALFAM, BAM, Bouwinvest, CJIB, Delta Lloyd, KNVB, MoneYou, Rabobank, Reinaerde, Stedin, Tweede Kamer der Staten-Generaal, United Talent, Utrechts Medisch Centrum.

Onze contactgegevens:
AndersVeranderen
Museumlaan 2
3581 HK Utrecht
06-48765373
marjan.timmer@andersveranderen.nl
 
     
 
Museumlaan 2
3581 HK   Utrecht
LinkedIn
Twitter
www.andersveranderen.nl
info@andersveranderen.nl
m. 06 - 48 76 53 73
 

Tell a friend  |  Afmelden?